SolarClick neemt hoge vlucht
  • Artikel

SolarClick neemt hoge vlucht

En we zijn vertrokken! Op 25 mei was er een plechtige inhuldiging in Sint-Agatha-Berchem. Het eerste dak van een Brussels overheidsgebouw werd er namelijk uitgerust met zonnepanelen in het kader van het SolarClick-programma.

Het dak van residentie Bloemendal, een OCMW-rusthuis, telt nu 660 m2 zonnepanelen. Verwachte jaarlijkse productie: 91 000 kWh, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van maar liefst 36 ton CO2!

De inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de gemeente, het OCMW, Sibelga en Leefmilieu Brussel. Maar ook Céline Fremault was erbij, de Brusselse minister van Energie en Leefmilieu.

"SolarClick biedt aan de openbare instellingen van het Gewest en de Brusselse gemeenten een eenvoudige oplossing aan waardoor ze kunnen genieten van schone, duurzame en kosteloze energie. Het geld dat op die manier bespaard wordt, kan besteed worden aan dingen die echt nuttig zijn voor de gemeenschap en die bijdragen tot een beter levenskader voor alle Brusselaars”, aldus de minister. De Brusselse regering is de drijvende kracht achter SolarClick, een  programma dat werd gelanceerd in het kader van het Lucht-Klimaat-Energieplan. Doel: tegen 2020 150 daken van Brusselse overheidsgebouwen uitrusten met zonnepanelen.

Maar er is meer!

Gelijktijdig met deze eerste installatie superviseerde Sibelga ook een andere werf in Sint-Gillis. Zo beschikt de kribbe Jourdan er sinds kort eveneens over zonnepanelen. En over enkele dagen is het de beurt aan de lagere school Everheid in Evere.

Deze projecten worden in goede banen geleid door drie installateurs die via overheidsopdrachten zijn aangewezen. Binnenkort komt er trouwens een vierde installateur bij. Vanaf nu tot het einde van het jaar staat er immers heel wat op de planning, want er moet nog een veertigtal gebouwen van zonnepanelen worden voorzien. 

Kom de volgende weken dus zeker nog eens een kijkje nemen op onze blog om te vernemen hoever het staat met dit project!

Met de steun van leefmilieu brussel

Bekijk de lijst van de eerste geselecteerde daken voor SolarClick