• Nieuws

Straatverlichting met dimmers: de toekomst?

Dimming StraatverlichtingSibelga en de gemeente Elsene hebben een nieuw project opgestart waarbij openbare verlichting met dimming technologie getest zal worden.

Concreet wil dit zeggen dat de straatverlichting uitgerust wordt met een module die toelaat de lichtintensiteit van de lamp automatisch te regelen.

Bénédicte Collard, diensthoofd Openbare Verlichting geeft meer uitleg over dit project dat zal plaatsvinden in de sociale woonwijk Volta: ‘Het project heeft betrekking op een dertigtal verlichtingspalen en wordt gebruikt om vij types van verlichting te testen: één geel licht als referentie en vier types witte lichten. Het doel is om de effectiviteit van de verschillende technologieën te vergelijken, maar ook om de aanvaardbare niveaus van het dimmen vast te stellen, om na te gaan hoe ‘laag’ we kunnen gaan zonder dat er problemen ontstaan.’

Helemaal nieuw is de techniek niet. In de jaren ’90 werd op de Lemmonierlaan al geëxperimenteerd met een oudere technologie, en naast deze tests zijn er nog zes
gelijkaardige projecten gelanceerd of gepland in het Brusselse Gewest. Het startschot
werd gegeven in de zomer van 2010 in de Neerpede-wijk te Anderlecht.

Het voordeel van deze technologie is dat zij toelaat om de energieconsumptie te verminderen. ‘Voor Neerpede, kunnen we spreken van een besparing van 10 tot 15%’ aldus Bénédicte Collard. Gezien de interesse van de gemeentes in deze initiatieven, is de kans groot dat u in de toekomst meer zal horen van deze technologie!