Atlas: technologie tot uw dienst!
  • Artikel

Atlas: technologie tot uw dienst!

De inventaris van de technische gegevens en topografieën van haar gas- en elektriciteitsnetten raadplegen? Daar gebruikt Sibelga een unieke informaticatoepassing voor: Atlas. Dat levert kwalitatieve gegevens op, up-to-date, coherent en betrouwbaar.

Het Brusselse energiedistributienet, dat zijn:

  • meer dan 6000 km elektriciteitskabels
  • bijna 3000 km gasleidingen
  • meer dan 84 000 straatlampen
  • meer dan 678 000 leveringspunten voor elektriciteit
  • zo’n 50 000 leveringspunten voor gas 

Enkele tientallen jaren geleden, werden de plannen en kaarten op papier bijgehouden in specifieke dossiers per productgroep en per betrokken departement … Vandaag, in het digitale tijdperk, is dat uiteraard helemaal anders! Dankzij een unieke toepassing hebben de Sibelga-medewerkers een volledig overzicht van de netten voor gas en elektriciteit. Deze toepassing kreeg de naam Atlas.

Geüpdatete en betrouwbare gegevens, concrete voordelen voor u

Vandaag, in het digitale tijdperk, is dat uiteraard helemaal anders! Dankzij een unieke toepassing, die de naam Atlas kreeg, hebben onze medewerkers een volledig overzicht van de netten voor gas, elektriciteit en de openbare verlichting. 

Wat zijn de voordelen voor u? 

Met de Atlas-tool kunnen we onze opdrachten voortaan nog efficiënter en sneller uitvoeren.

Enkele concrete voorbeelden:

  1. Plant u werken? Bent u een aannemer, ondernemer of simpelweg een particulier? Dan moet u wel eerst weten of er zich op de bouwplaats elektriciteitskabels, gas-, of andere leidingen bevinden. Dien een aanvraag in via het portaal KLIM-CICC. Binnen de twee uur kunt u de plannen van de leidingen en kabels samen met de aanbevelingen downloaden dankzij de Atlas-tool die Sibelga gebruikt.
  2. Een stroomstoring? Atlas helpt onze dispatching om de technici op het terrein optimaal aan te sturen. Zo kunnen zij u zo snel mogelijk weer van stroom voorzien.
  3. Om eventuele gaslekken onder de openbare weg op te sporen, trekt een van onze medewerkers, uitgerust met een speciale detector, door de straten van Brussel. Met behulp van Atlas kan hij de exacte positie van de lekken die hij vaststelt, in het informaticasysteem van Sibelga invoeren. En dat brengt dus sneller een interventie op gang. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In de volgende jaren zal Atlas verder worden uitgebouwd om u nog beter van dienst te zijn. Houd zeker onze blog in de gaten als u op de hoogte wilt blijven!