Aankoopcentrale van Sibelga behoedt 114 openbare besturen voor stijgende energieprijzen!
  • Nieuws

Aankoopcentrale van Sibelga behoedt 114 openbare besturen voor stijgende energieprijzen!

U weet het ongetwijfeld: sinds de zomer gaan de groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit door het dak. Dat is slecht nieuws voor de verbruikers die een variabel energiecontract hebben afgesloten of die hun contract moeten hernieuwen.  Hun energiefactuur zal immers zeker de hoogte ingaan. 

De 114 openbare besturen (met inbegrip van de 19 Brusselse gemeenten) die toetraden tot de aankoopcentrale van Sibelga voor 2022-2023 kunnen in elk geval op hun twee oren slapen. De stijging van de groothandelsprijzen zal geen significante impact hebben op hun factuur. Hoezo? Waarom? We geven u een woordje uitleg!

De aankoopcentrale van Sibelga: een goed plan voor de openbare besturen

Voor we hier dieper op ingaan, loont het de moeite om de aankoopcentrale even voor te stellen. Sibelga richtte die aankoopcentrale op in 2015 en staat in voor het beheer ervan. Die centrale doet onder andere groepsaankopen van gas en elektriciteit ten behoeve van de openbare besturen.

Toetreden tot die centrale biedt een dubbel voordeel:

  • minder administratieve rompslomp voor het openbaar bestuur: Sibelga organiseert een overheidsopdracht voor de levering van gas en elektriciteit voor de gebouwen die het openbaar bestuur beheert (administratieve gebouwen, sportcentra, scholen, commissariaten ...).
  • het openbaar bestuur kan rekenen op een vaste gas- en/of elektriciteitsprijs voor heel het leveringsjaar.

De ‘klikmethode’ 

Daarbovenop zorgt de aankoopcentrale van Sibelga er ook voor dat haar 114 leden voor de periode 2022-2023 gespaard blijven van de sterk stijgende energieprijzen.

Hoe? Dankzij een bijzondere prijszettingsmethodologie. Wanneer de opdracht gegund wordt, twee tot drie jaar vóór de effectieve levering, is het nog te vroeg om de energieprijs te bepalen. Sibelga en de leveranciers komen dus geen tarief overeen, maar wel een tariefformule. Die formule bestaat uit cijferelementen, voorgesteld door de leverancier, en een onbekende ‘x’ die overeenkomt met de energieprijs.

De waarde van ‘x’ wordt vastgelegd na de gunning van de opdracht volgens een methodologie die we het ‘kliksysteem’ noemen. Eenvoudig uitgelegd: Sibelga volgt de koersen van de gas- en elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt op de voet. Wanneer zij oordeelt dat de prijs voordelig is, reserveert zij een percentage (5%, 10%, 15%) van het volume van de markt tegen de groothandelsprijs. Dat noemen we een ‘klik’.  

Achat groupé NL

Het risico beperken dat de volle prijs wordt betaald

Waarom werken met dat ‘kliksysteem’? Om ervoor te zorgen dat de verkregen prijs onder de gemiddelde marktwaarde zou liggen voor de betrokken periode. “De moeilijkheid is dat je niet precies weet hoe de markt gaat evolueren. Het is dus a posteriori dat we kunnen beoordelen of we de ‘klikken’ optimaal hebben uitgevoerd of niet. Maar via het principe zelf van het vastleggen van de prijs met verschillende ‘klikken’ verspreid over een lange periode, kunnen we het risico afvlakken en zo voordelig mogelijke prijzen veiligstellen. Bovendien komen we elke maand samen met experts om ons ‘klikbeleid’ te bepalen en optimaliseren”, legt Stéphane Godfrind, verantwoordelijk voor de aankoopcentrale bij Sibelga, uit.

In dit geval werden de ‘klikken’ voor het bepalen van het tarief voor 2022 goed vastgelegd. “In samenwerking met de teams Aankopen en Finance alsook met de directie hebben wij het overgrote deel van de reserves aangelegd voordat de prijzen deze zomer de pan uit rezen”, voegt Stéphane Godfrind er tevreden aan toe. “Voor het jaar 2023 hebben we al ongeveer twee derde van de ‘klikken’ doorgevoerd. We wachten op de verhoopte prijsdaling in de lente 2022 om af te ronden.

Goed nieuws dus voor de gewestelijke en gemeentelijk openbare besturen die toegetreden zijn tot de aankoopcentrale!