• Nieuws

De winter komt... opgelet voor CO!

CO-vergiftigingKoolstofmonoxide (CO) is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van verwarmingsbrandstoffen (aardgas, stookolie en ook hout). Het gas is reukloos, kleurloos en onzichtbaar. En dat maakt CO bijzonder gevaarlijk voor de gezondheid.

Jaarlijks sterven in België zowat 100 mensen aan CO-vergiftiging en meer dan 2000 worden met dergelijke symptomen in het ziekenhuis opgenomen. Koolmonoxidevergiftiging wordt meestal veroorzaakt door een verwarmingstoestel in de badkamer. De symptomen zijn migraine, misselijkheid, evenwichtstoornissen en braakneigingen.

Om u te wapenen tegen deze stille vijand, kunt u de volgende veiligheidsmaatregelen treffen.

  • Laat uw verwarmingstoestellen regelmatig nakijken.
  • Vergeet niet elk jaar uw schoorsteen die de verbrandingsgassen van uw verwarmingsketel afvoert, te laten onderhouden. Doe het ook met de schoorsteen van uw open haard of houtkachel.
  • Denk eraan dat een goede ventilatie van de ruimte waarin uw verwarmingsapparaten staan, noodzakelijk is om vergiftiging te voorkomen.

Habitat-Santé vzw heeft een preventiedienst die voor een bescheiden bedrag bij u thuis langskomt om na te gaan of er CO-gevaar is (meer info op 02 242 02 92).

Als distributienetbeheerder is Sibelga verantwoordelijk voor de gasdistributie tot en met de meter. Elk defect of probleem na de meter behoort tot de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de installatie of het apparaat.