Onderhoud en controle gasketel verplicht?
  • Nieuws

Onderhoud en controle gasketel verplicht?

Brusselaars met een gasketel zijn verplicht om die regelmatig te laten controleren.

De frequentie van de controle van deze verwarmingsketels hangt af van het type brandstof:

  • om de 2 jaar voor gasketels en gasgeisers
  • jaarlijks voor stookolieketels

Verschil tussen onderhoud en controle

Net als bij uw wagen, is er een verschil tussen uw regelmatig onderhoud en de verplichte technische controle.

De verplichte tweejaarlijkse controle van uw gasketel geeft aan of hij al dan niet voldoet aan de eisen van de geldende EPB-reglementering.

Wat houdt de controle van een gasketel in?

  • reiniging en nazicht van het rookafvoersysteem (analyse van de rookgassen, verbrandingstest);
  • afstelling van de brander;
  • controle van de naleving van bepaalde rendementseisen en de ventilatie van het lokaal waar de ketel zich bevindt.

U ontvangt een controle-attest

Na afloop van de controle ontvangt u een attest dat u moet bewaren bij de reeks documenten van uw verwarmingsinstallatie.

In geval van een niet-conformiteit wordt een kopie van het attest naar Leefmilieu Brussel gestuurd. U heeft dan 5 maanden om uw ketel conform te maken.

Wie mag uw gasketel controleren?

In tegenstelling tot het gebruikelijke onderhoud, mag de periodieke controle enkel uitgevoerd worden door een door Leefmilieu Brussel EPB erkend verwarmingstechnicus type G1 en type G2

En hoe zit het met het onderhoud?

Wij raden aan om uw gasketel of gasgeiser te laten onderhouden door een CERGA-gecertifieerde technicus die gespecialiseerd is in het merk van uw gasketel.  Hij kan dan, indien nodig, gemakkelijk stukken van u gasketel vervangen.

Als deze professionel ook door Leefmilieu Brussel erkend is om de EPB-controle uit te voeren, dan kan het onderhoud en de controle op hetzelfde moment gebeuren.  Zo vermijdt u extra kosten.

Het is hoe dan ook een goed plan om uw gasketel jaarlijks te onderhouden. Zo geniet u ten volle van alle voordelen die uw gasketel biedt.

De  3 belangrijke redenen om uw gasketel geregeld te onderhouden

1. Geringere kans op een incident

Dankzij een regelmatig onderhoud van de gasketel vermindert u meteen het risico op gevaren zoals bijvoorbeeld een CO-vergiftiging.

2. De ketel gaat langer mee 

De aankoop van een nieuwe cv-ketel is een dure zaak! En een defect aan de verwarming valt gegarandeerd op een slecht moment. Tracht dergelijke situaties te vermijden en laat uw ketel regelmatig onderhouden.

3. Minder verbruik, meer besparing

Een goed onderhouden ketel verbruikt minder. Goed dus voor uw portemonnee en het milieu.

Misschien een idee: sommige leveranciers stellen voor om ook het onderhoud en de herstellingen van uw ketel voor hun rekening te nemen. De betaling is maandelijks en u hoeft zelf niet te onthouden om een afspraak te maken. Neem een kijkje op de website van uw huidige leverancier om te zien of deze service in het aanbod zit.