• Nieuws

Panne in delen van Ganshoren, Koekelberg, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Laken

Vrijdagavond omstreeks 18u40 is er door een defect op een hoogspanningskabel een deel van Brussel zonder stroom komen te vallen. Rond 22u had 80% van de klanten weer stroom, rond middernacht 95%, en om 00u59 was de storing afgelopen.

De oorzaak

Door graafwerkzaamheden werd vrijdagochtend door een derde een kabel van Elia geraakt. 
Elia is de transportnetbeheerder van het hoogspanningsnet die Brussel bevoorraadt via 48 hoogspanningsposten.  Vanuit deze hoogspanningsposten neemt Sibelga het over om onze stad van stroom te voorzien.

Dit defect werd onmiddellijk opgevangen door een reservekabel van Elia.

Spijtig genoeg is er later op de avond een defect opgetreden op deze reservekabel.  Hierdoor is één van deze hoogspanningsposten zonder stroom komen te vallen en werden alle achterliggende hoogspanningscabines van Sibelga die delen van de gemeentes Koekelberg, Ganshoren, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Laeken niet meer bevoorraad.

Stroom weer ingeschakeld voor prioritaire klanten

De technici van Sibelga hebben zeer snel een aantal delen van de getroffen zone via schakelingen weer van strroom kunnen voorzien. 

Prioriteit werd gegeven aan de ziekenhuizen, waaronder het UZ Jette. Ziekenhuizen kunnen een stroomstoring wel opvangen door hun eigen noodstroomgeneratoren.

Stroom wordt stapsgewijs ingeschakeld

Naamate de avond vorderde, en er een minder algemene vraag was naar energie, hebben onze technici met deze overschot van energie andere wijken weer van stroom voorzien.

[21:50] 80% van de getroffen klanten hadden weer stroom.
[23:50] 90-95% van de getroffen klanten hadden weer stroom.

Iets voor 1 uur 's nachts werden de reparatiewerken door onze collega's van Elia afgerond.  Dankzij deze definitieve oplossing hebben wij de allerlaatste klanten weer van stroom kunnen voorzien.