NRClick bij VOPO VUB: 75% bespaard in één jaar!
  • Nieuws

NRClick bij VOPO VUB: 75% bespaard in één jaar!

Onmogelijk? Neen, dat is wel degelijk de energiebesparing die de VOPO VUB (Voorpost van de Brandweer) verwezenlijkte door zijn verwarmingsinstallatie in 2019 te vervangen.

De DBDMH is een van de vele openbare instellingen die van het gewestelijke programma NRClick gebruikmaakte. Dat programma biedt een totaalservice om het energieverbruik in openbare gebouwen te beperken.

NRClick bestaat uit drie complementaire onderdelen: de monitoring, de opdrachtencentrale en de werken om de energie-efficiëntie te verbeteren.

Werf in een recordtempo afgerond!

Deze ietwat ongewone werf, vlak naast het ziekenhuis van de VUB, kreeg een bijzondere behandeling. ”We moesten heel snel handelen”, aldus Emily Moens, directeur Infrastructuren in de logistieke dienst van de DBDMH. ”De verwarmingsketel was in maart 2019 helaas stukgegaan en kon niet worden hersteld. We hebben contact opgenomen met Sibelga om de ketel voor de herfst te vervangen. Sibelga was erg responsief en het project werd in een recordtempo afgerond.

De grote uitdaging was om de situatie zeer snel te verhelpen, vooral omdat een gebouw van de DBDMH 24 uur per dag in bedrijf is. Men moest er dus voor zorgen dat de radiatoren goed en efficiënt werkten. De werkzaamheden aan de nieuwe installaties waren in augustus 2019 afgerond.

Vandaag, een jaar later, tekenen we een besparing van ongeveer 75% op. Dat is € 14.000 minder op de factuur in vergelijking met de voorgaande jaren.

SAMU VUB - Installation chaufferie

Helihaven, UCL, VUB, allemaal gerenoveerd!

Dit is niet het eerste NRClick-project voor de DBDMH. In 2019 werd immers een van de grootste NRClick-projecten op de Helihaven-site gelanceerd. Dankzij deze werkzaamheden steeg het gemiddelde jaarlijkse rendement van 50% naar 75%, wat een jaarlijkse besparing van 260 ton CO2 betekent. 

Vandaag wordt de VOPO UCL in een nieuw jasje gestoken. Er vinden heel wat werkzaamheden plaats, steeds met de bedoeling om de energie-efficiëntie te verbeteren.

De DBDMH installeerde in samenwerking met de dienst NRClick niet alleen een nieuwe verwarmingsinstallatie in 2019, maar heeft er onlangs ook de ramen vervangen. Momenteel wordt het dak gerenoveerd en hoogwaardige thermische isolatie geplaatst. ”Al deze maatregelen vormen een coherente totaalaanpak om ons verbruik te verminderen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen", voegt Emily Moens eraan toe.

Het energieverbruik beperken, dat is wat het programma NRClick belooft.

Deze dienst wordt uitgevoerd door Sibelga met de steun van het kabinet van de minister van Energie en Leefmilieu, en Leefmilieu Brussel.

NRClick Scan : monitort jouw energieverbruik

Dankzij al deze acties zal de DBDMH zijn verbruik aanzienlijk kunnen verminderen. Dat wordt binnenkort nog zichtbaarder met de applicatie NRClick Scan, een monitoringtool die Sibelga sinds 2011 ter beschikking stelt. 

Daarmee kan je het volledige verbruik van het gebouw opvolgen: elektriciteit, aardgas, water, brandstof, warmte.

Zo kunnen de gebruikers zien of de besparingen optimaal zijn. Ze hebben ook zicht op mogelijke energieverliezen en kunnen die dus snel verhelpen.

Meer weten over NRClick?