Stroomstoring treft noordoosten van Brussel
  • Nieuws

Stroomstoring treft noordoosten van Brussel

Donderdagavond, 9 februari, omstreeks 22u40, was er een grote stroomstoring in de gemeenten Schaarbeek, Sint-Joost, Brussel, Evere en Sint-Lambrechts-Woluwe. Hierdoor zat zowat 10% van het Brussels grondgebied zonder elektriciteit.

Oorzaak van de storing

Elia, de transportnetbeheerder hoogspanning, vervoert de elektriciteit vanuit de centrales of het buitenland via 48 hoogspanningsposten die de hoofdstad bevoorraden. Van daaruit neemt Sibelga het over en brengt de elektriciteit met behulp van zo’n 3000 hoogspanningscabines (11kV) en 3000 klantencabines tot bij de Brusselaars.

Als gevolg van een technisch defect in de post ‘36kV Schaarbeek’ van Elia, zaten in totaal 5 van hun 48 posten zonder stroom.

Het gaat dus wel degelijk om een technisch defect, en niet om een hacking, een of andere aanval of een probleem van energieschaarste zoals vele mensen en media insinueerden.

Elia onderzoekt de oorzaak van dit technisch probleem.

[Update] Lees hier de perscommuniqué van Elia met meer details over de oorzaak van de stroompanne

Enorm veel oproepen

Net als andere hulpdiensten zoals de politie, werd ook onze dispatching overstelpt met oproepen van ongeruste burgers. Hierdoor geraakte onze noodlijn overbelast en was deze bijgevolg tijdelijk onbeschikbaar.

Ook onze website was enige tijd buiten dienst door de enorme toevloed van bezoekers.

Zodra wij een zicht kregen op de omvang en de problematiek van de storing, hebben we meteen gecommuniceerd via twitter.

Herstelling

Rond 00u15 slaagde Elia erin om 4 van de 5 posten opnieuw in dienst te stellen. Pas dan kon Sibelga dus geleidelijk de verschillende wijken opnieuw van elektriciteit voorzien.

 Omstreeks 00u45 bevoorraadde Sibelga opnieuw 90% van de getroffen klanten.

Rond 1u00 was de laatste post van Elia opnieuw operationeel.

Om de stroomtoevoer ook bij deze laatste klanten, die zich op de grens tussen Sint-Lambrechts-Woluwe en Evere bevonden, te herstellen, moest Sibelga enkele teams ter plaatse sturen.

Rond 1u30 was de toestand weer genormaliseerd.

Problemen ondervonden na de herstelling ?

Gebouwen met een eigen hoogspanningscabine (waarvan zij dus eigenaar zijn) moeten deze zelf opnieuw inschakelen om over stroom te kunnen beschikken.

Het is best mogelijk dat bepaalde verwarmingstoestellen als gevolg van de stroomstoring overgeschakeld zijn naar de veiligheidsmodus. In dat geval moet u het apparaat opnieuw opstarten (resetten) om het terug aan de praat te krijgen.

Hoe wordt Brussel van elektriciteit voorzien?

Download deze infographic (pdf)

Réseau elec BXL