Ander type gas in Brussel! Van 2020 tot 2022 zijn alle Brusselse gezinnen van arm naar rijk gas overgeschakeld. Het doel? Het diversifiëren van de bevoorradingsbronnen van aardgas in het Brussels gewest.
In amper 3 jaar slaagde Sibelga erin het volledige grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om te schakelen naar rijk gas. Sibelga heeft talrijke informatiecampagnes opgezet om die omschakeling onder de aandacht te brengen van de burgers en de openbare en sociale spelers, en zo het succes van de overstap te verzekeren. Alle burgers werden ook geïnformeerd per brief of per e-mail: 24 maanden en nog eens 3 maanden vóór de datum van de omschakeling.
Een omschakeling in 3 stappen
Om dit grootschalige project tot een goed eind te brengen, werd het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 3 zones onderverdeeld. Elk jaar schakelde een zone over op rijk gas. Eind 2022 stapten de gemeenten Vorst, Ukkel, Elsene, Etterbeek, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe als laatste over op rijk gas.
Een noodzakelijke verandering
Tot 2020 werd het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitsluitend bevoorraad met arm gas afkomstig uit het noorden van Nederland. In oktober 2023 heeft de Nederlandse overheid de uitvoer van arm gas stopgezet. We moesten dus uitkijken naar andere bevoorradingsbronnen, zoals Noorwegen, Algerije, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of nog Qatar die rijk gas produceren.
Geen impact op de factuur
Over het algemeen verandert deze omschakeling niets aan je gasfactuur. Rijk gas heeft een hogere calorische waarde en levert dus meer warmte per m³. Het bedrag dat je betaalt, wordt evenwel berekend op basis van de verbruikte energie (uitgedrukt in kWh) en niet op basis van het gasvolume (uitgedrukt in m³). Aan het einde van de rit betaal je evenveel per kWh. De bevoorrading met rijk gas heeft dus geen impact op je factuur.
De meeste toestellen zijn compatibel
In de meeste gevallen waren de toestellen in Brussel klaar voor de omschakeling. Voor zo'n 20 % van de compatibele toestellen was een afregeling nodig. Enkel de oudere toestellen of de toestellen die in het buitenland waren gekocht, moesten worden vervangen omdat zij niet compatibel waren met rijk gas. Het ging om 2 % van de toestellen.
Wat als ik mijn toestellen niet liet nakijken?
Het zou kunnen dat je toestellen dan meer gas verbruiken, sneller verslijten of veiligheidsproblemen veroorzaken, zoals meer CO produceren. Het is dus belangrijk om te laten controleren of je gastoestellen compatibel zijn.
Hoe weet ik of mijn toestellen compatibel zijn?
Alle toestellen die sinds 1978 in België verkocht worden, zijn compatibel met arm én rijk gas. Maar misschien is er wel een afregeling nodig. Dat kan in het kader van het verplichte periodieke onderhoud van je verwarmingsketel of boiler.
Bij wie kan ik terecht voor die afregeling?
Enkel een erkend technicus kan je toestellen afregelen:
- ofwel een technicus die erkend is door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het kader van de verplichte periodieke controle van de verwarmingsketels (GI- of GII-technicus)
- ofwel een technicus van de fabrikant van je toestel
- ofwel een technicus van de officiële distributeur van diezelfde fabrikant.
Over welke toestellen gaat het?
Alle toestellen die werken op aardgas:
- verwarmingsketels
- kleine en grote geisertoestellen
- fornuizen en kookplaten
- kachels
- convectoren
- decoratieve open haarden.
Goed om te weten
Er is een gewestelijke premie voorzien om de kwetsbare gezinnen te helpen de periodieke controle uit te voeren. Meer info op de website van Leefmilieu Brussel.