Bent u elektricien of architect in Brussel? Op deze pagina vindt u nuttige informatie over de aansluiting van nieuwe gebouwen op het elektriciteitsnet en de installatie van slimme meters.

Meterkast voor de aansluiting van nieuwe gebouwen

Sinds enkele jaren is de 25E60 meterkast de standaardmeterkast voor nieuwe aansluitingen in Brussel. Het grote voordeel van deze kast van 25 x 60 voor Sibelga is dat we de meters gemakkelijker kunnen plaatsen en vervangen.

Voor de installatie van een of twee huishoudelijke meters kunt u:

  • een beroep doen op Sibelga voor de installatie en plaatsing van de meetkast;
  • de behuizing bij een van onze monteurs kopen en de kast zelf installeren volgens de instructies die bij de kit worden geleverd.

Bekijk hier de lijst met monteurs en de speciale brochure

Installatie van bidirectionele slimme meters

Installeert uw klant thuis zonnepanelen of een elektrisch laadstation? In dat geval kan hij vragen om zijn traditionele elektromechanische meter door een bidirectionele slimme meter te laten vervangen. Deze tussenkomst is gratis op voorwaarde dat er geen extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd (bv. stroomversterking).

Als de klant al over een slimme meter beschikt (bv. na een recente elektriciteitsaansluiting), hoeft u deze enkel nog te activeren. 

De installatie van de bidirectionele meter is verplicht voor prosumers (d.w.z. verbruikers die ook elektriciteit produceren). Op die manier is het mogelijk om de hoeveelheid energie die in het net wordt geïnjecteerd of van het net wordt afgenomen, te registreren.

Overzicht van de stappen voor nieuwe prosumer